צליאק (בעברית דגנת/כרסת) היא מחלה הנגרמת כתוצאה מתגובה של מערכת החיסון לחלבון הגלוטן. חלבון הגלוטן נמצא בחיטה, שעורה ושיבולת שועל. תגובת המערכת החיסונית גורמת להרס הסיסים במעיים. מעיים ללא סיסים אינם יכולים לספוג את רכיבי המזון, הוויטמינים והמינרלים שהגוף זקוק להם. התוצאה היא שהבריאות וההתפתחות התקינה עלולים להיפגם. כמה מהסימנים הידועים למחלת הצליאק הם: שלשולים, חוסר תיאבון, כאבי בטן, הרגשת נפיחות בבטן, הפרעות בגדילה, אנמיה ותת-משקל.
אצל חלק מהאנשים הסימנים למחלה מופיעים בהדרגה. חלק אחר מהאנשים יגיב באופן קיצוני לגלוטן בשבוע אחד, ובשבוע שלאחריו התגובה תהיה פחות קיצונית. מסיבות אלו חלק מן האנשים מאובחנים כחולי צליאק רק בבגרותם.
מחלת הצליאק היא מחלה כרונית, כלומר הסימנים יכולים להיעלם ולחזור שוב למשך כל החיים.
הטיפול היחיד במחלת הצליאק הוא הימנעות מוחלטת מצריכת גלוטן. המשמעות של דיאטה נטולת גלוטן היא הימנעות מכל המזונות, משקאות, תוספי מזון ותרופות המכילים חיטה, שיפון ושעורה.
גלוטן משמש בתרופות כחומר מילוי לא פעיל. אם אובחנה מחלת צליאק יש לבדוק עם הרוקח את המרכיבים המדויקים של התרופה. במידה שהתרופה אכן מכילה גלוטן יש לבקש מהרוקח ליצור קשר עם הרופא המטפל לרישום תרופה חלופית.
חשוב לציין כי בשל בעיות ספיגה תרופות אינן משפיעות על חולים המאובחנים בצליאק (או כאלו שעדיין לא אובחנו) באותו אופן בו הן משפיעות על אנשים אחרים. אם אינך מרגיש טוב, או מרגיש שהתרופה לא עובדת – חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל.
חומרי מילוי בתרופות שעלולים להכיל גלוטן:
דקסטרינים (Dextrins) – דקסטרינים נוצרים כתוצאה מפרוק העמילן בחום או באמצעות חומצה הידרוכלורית (מתירס). הדקסטרינים יכולים גם להיווצר מחיטה, אורז או טפיוקה.
דקסטרטים (Dextrates) – כאשר מקור הדקסטרינים לא ידוע.
דקסטרי-מלטוז (Dextri-maltose) – כאשר משתמשים בלתת שעורה.
מלטודקסטרין (Maltodextrine) – עמילן שמקורו בתירס, אולם אפשר להפיק אותו מחיטה, תפוחי אדמה ואורז.
עמילן מעובד (Modified Starch) – כאשר המקור לא ידוע.
Pregelantinized Starch – כאשר העמילן עובר עיבוד כימי או מכני. מקור העמילן יכול להיות תירס, חיטה, תפוחי אדמה או טפיוקה.
Sodium Starch Glycolate - עמילן שמקורו בדרך כלל בתפוחי אדמה, אך יכול להיות גם ממקורות אחרים.
שאלות שיש לשאול לפני נטילת התרופה
מהם המרכיבים הלא פעילים בתרופה? מה מקורם? מילת המפתח אותה יש לחפש על גבי האריזה היא "עמילן" (Starch). במידה והעמילן מוגדר כעמילן תירס (Corn Starch) – התרופה אינה מכילה גלוטן. אם על גבי האריזה כתוב עמילן בלבד – יש לברר עם היצרן את מקור העמילן.
טובה ארדיטי דיאטנית קלינית מוסמכת עורכת ראשית בריאותון - מגזין בריאות ותזונה לילדים, מתבגרים והורים